Aanbod

Filters

Aan de slag als dyslexiecoach

Start: 29 januari 2025
  |  Soort aanbod: Training,Samen ontwikkelen  |  Aanbieder: KPC
Als dyslexiecoach ben je een spil in de leerlingenondersteuning en ben je op beleidsmatig, ondersteunend en adviserend terrein actief.
In deze cursus leer je belangenbehartiger te zijn van dyslectische leerlingen, leerlingen te coachen en leer je collega-leerkrachten te adviseren over dyslexie. Je maakt de dyslexiecoach zichtbaar binnen de organisatie en legt de afspraken rondom dyslexie vast in een actieplan ten behoeve van een beleidsplan en/of schoolprotocol.
In vier dagen verspreid over het schooljaar vertalen we de theorie over de begeleiding van kinderen met dyslexie naar vragen uit jouw praktijksituatie en staan we stil bij coachings- en adviesvaardigheden die je nodig hebt in je rol als dyslexiecoach. Tussen de trainingsdagen door werk je aan opdrachten en een actieplan.
Lees verder

Autisme anders ervaren

17 april 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod  |  Aanbieder: Suzanne Rouwhorst
Hoe voelt het om autisme te hebben? De omgeving van iemand met autisme vraagt zich dit vaak af. Laat in de workshop 'Autisme Anders Ervaren’ jouw zintuigen, je brein en je gevoel kennismaken met autisme. Deze training heeft ook in het schooljaar 2023-2024 in het aanbod  van de Academie gestaan. Door de positieve ervaringen bieden wij hem nog een keer aan. 
Lees verder

Autonomie en werkgeluk

Start: 22 januari 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Begeleiding,Coaching  |  Aanbieder: 5D
Autonomie is gericht op het opheffen van interne belemmeringen en het ontwikkelen van zelfbewustzijn, voorstellingsvermogen en de vrije wil. Vanuit een groter bewustzijn is er steeds keuze in gedrag en gevoel. Vanuit een stevige basis is je eigen optreden een bewuste keus, gebaseerd op datgene wat je echt belangrijk vindt in je werk en je eigen ontwikkeling. Met als resultaat dat je vanuit contact met jezelf én je omgeving, zowel je eigen pad kunt volgen als ook betekenisvolle samenwerking kunt aangaan. En dat levert energie en werkgeluk op!
Lees verder

Basiscursus BHV

Start: 05 februari 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Training  |  Aanbieder: BHV Groene Hart
Ook dit schooljaar biedt WIJ de Venen de mogelijkheid om de basiscursus BHV te volgen. De basiscursus bestaat uit twee bijeenkomsten.

 In de basiscursus BHV komen de volgende onderdelen aan bod:
– Spoedeisende Eerste Hulp
– Niet spoedeisende Eerste Hulp
– Ontruiming
– Brandbestrijding

 

De BHV cursus is uiteraard volgens de laatste richtlijnen van het NIBHV.

 

 


Lees verder

Bewust Bewegen ~ Leervoorwaarden voor het lezen

13 januari 2025
  |  Soort aanbod: Workshop  |  Aanbieder: Marianne van der Meer
Wat heeft een kind nodig om goed te kunnen leren lezen? Wat doe je als een kind niet tot lezen komt?
Dit heeft alles te maken met goed kunnen bewegen van het lichaam. Ontdek en ervaar tijdens deze workshop! Tijdens de presentatie wordt er kennis gedeeld vanuit de psychomotoriek. Daarna ervaar je hoe je deze bewuste bewegingen in kunt zetten binnen jouw lesprogramma.
Je ervaart hoe je een kind kunt helpen. Zonder extra te laten lezen, help je het kind verder om te kunnen gaan lezen. De inhoud van de workshop zal afwisselend zijn met theorie en bewegen / ervaren.
Lees verder

Fit en Veerkrachtig

14 januari 2025
  |  Soort aanbod: Workshop  |  Aanbieder: Winston en Partners
WIJ de Venen vindt het belangrijk dat jij Fit en Veerkachtig bent gedurende het gehele schooljaar. In het onderwijs werken is waardevol en zinvol. Het vraagt ook alertheid, voortdurend schakelen en afstemming met kinderen, ouders en collega's en presteren, ook onder druk. Hoe zorg jij er als professional voor dat jij in deze veeleisende werkomgeving zelf energiek en gezond blijft, goed omgaat met stress, uitdagingen aan kan gaan, wendbaar bent en tegelijkertijd ook plezier houdt in wat je doet? In deze training leer je de basisprincipes van het managen van je energiebalans en wat voor invloed dit heeft op je emoties en prestaties. 
Lees verder

Gedrag, probleemgedrag en gedragsproblemen

26 november 2024
  |  Aanbieder:
Gijs van Gemert focust in deze bijeenkomst op de hoofdlijnen van de benadering van leerlingen met probleemgedrag:


• Probleemgedrag is geen persoonlijk kenmerk van de leerling, maar een relationeel/situationeel gegeven. In je eentje heb je geen probleemgedrag.
• Het grote risico van inadequate benadering van leerlingen met probleemgedrag is dat de situatie vastloopt. Dan is een moeilijk oplosbaar gedragsprobleem ontstaan.
• Inclusie is het middel bij uitstek om constructief om te gaan met conflicten en
probleemgedrag.
• Leerlingen met probleemgedrag vragen niet om een strak programma, maar om een soepele, dialogische benadering. Investeer niet in het oplossen van problemen, maar richt je op herstel en ontwikkeling.
• Creëer een uitnodigende, pedagogisch georiënteerde leeromgeving, die ruimte biedt aan leerling en leraar. Nodig uit tot wederzijdse verantwoordelijkheid.
• Oude gewoontes doen plaatsmaken voor nieuwe kost tijd, 'quick fixes' zijn onmogelijk. Geduld is een schone zaak.


Lees verder

Handelingsgericht werken met jonge risicokinderen

Start: 05 maart 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Training  |  Aanbieder: KPC
Jonge risicokinderen zijn kinderen die een leemte, stilstand of terugval laten zien in de ontwikkeling. Wanneer er zorgen zijn over het gedrag van een jong risicokind in de groep is ondersteuning en begeleiding noodzakelijk. In deze begeleiding is het handelen van de leerkracht essentieel. Tijdens de training Handelingsgericht werken met jonge risicokinderen leer je hoe je de ontwikkeling en de onderwijsbehoeften van het jonge risicokind formuleert en hoe je als leerkracht je benadering hierop aanpast. Daarbij staan we stil bij een effectieve wijze van observeren en wordt er aandacht besteed aan de determinatietheorie van Deci en Ryan.
Lees verder

Inspiratiemiddagen Bibliotheek Rijn en Venen

Start: 27 september 2024
  |  Soort aanbod: Extern aanbod  |  Aanbieder: Bibliotheek Rijn en Venen
Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn organiseert een aantal inspiratiemiddagen die je kunt bezoeken in 2024 en 2025.

 

Special Voorleeswedstrijd (Aarkade 10, Alphen aan den Rijn)

Vrijdag 27 september 2024

Inspiratie Nationale Voorleesdagen & interactief voorlezen (Aarkade 10, Alphen aan den Rijn)

Dinsdag 12 november 2024

Inspiratiebijeenkomst Kamishibai (Vertelkastje) (Aarkade 10, Alphen aan den Rijn)
Woensdag 15 januari 2025

Inspiratiebijeenkomst Poëzie (in samenwerking met Parkvilla) (Aarkade 10, Alphen aan den Rijn)

Woensdag 5 maart 2025


Lees verder

Invloed op Werk Privé Balans

04 februari 2025
  |  Soort aanbod: Workshop,Training  |  Aanbieder: Winston en Partners
Deze training vindt plaats aan het begin van het schooljaar, want WIJ de Venen vindt het belangrijk dat jouw Werk Privé balans gedurende het hele schooljaar goed is. Naast het drukke, dynamische onderwijsleven heb je te maken met andere rollen, taken en verantwoordelijkheden in het leven; je gezin, je familie, vrienden. Je bent actief in een vereniging, je sport, maar je bent misschien ook mantelzorger. Sommige dingen geven je energie, andere dingen nemen energie. Soms moet je kiezen tussen iets wat je graag wilt of wat je moet doen. En soms wil je even niets. Hoe zorg je ervoor dat je goed voor je eigen balans en ontspanning zorgt, zonder dat schuldgevoelens of actielijstjes je uit je slaap houden of chagrijnig maken? 
Lees verder

Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong (Meer- en hoogbegaafdheid)

Start: 08 mei 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Training  |  Aanbieder: KPC
Er is een groep jonge kinderen die start in de onderbouw met een ontwikkelingsvoorsprong. Dit vraagt speciale aandacht, kennis en vaardigheden van de leerkracht. Deze training is bedoeld om meer zicht te krijgen op wat ontwikkelingsvoorsprong eigenlijk is en hoe je om kunt gaan met de verschillen tussen kinderen zodat elk kind goed tot zijn recht komt.
Hoe geef je invulling aan differentiatie in een onderbouwgroep en hoe ga je om met jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong? In deze training staat het invulling geven aan taal- lees- en rekenonderwijs centraal. Welke leerstof bied je aan, hoe richt je de leeromgeving uitdagend in en hoe handel je als leerkracht als het gaat om jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong?


Lees verder

Leerteam Bewegingsonderwijs

  |  Soort aanbod: Teamscholing,Workshop,Begeleiding  |  Aanbieder: WIJ de Venen
Op zoek naar antwoorden op vragen waar je al geruime tijd mee loopt? Of juist op zoek naar praktische kennis om direct toe te passen in jouw praktijk? Beschik jij over kennis en ervaring die je graag met anderen binnen WIJdeVenen of daar buiten wilt delen? En ben je op zoek naar een inspirerende groep mensen met een gedeelde interesse om van en met elkaar te leren? Dan is deelname aan een van onze leerteams echt iets voor jou!

 


Lees verder

Leerteam Hoogbegaafdheid

  |  Soort aanbod: Teamscholing,Netwerk,Begeleiding  |  Aanbieder: WIJ de Venen
Heb je hart voor begaafde leerlingen? Herken je dat het leren bij begaafde leerlingen niet altijd vanzelf gaat en vind je het belangrijk om in te spelen op de onderwijsbehoeften van deze leerlingen? Vraag je je soms af hoe je dat het beste kunt doen?Dan is het leerteam HB echt iets voor jou. In dit leerteam werk je samen met andere leerkrachten (van groep 1 t/m 8) aan het verbeteren van ons onderwijs voor begaafde
Lees verder

Leerteam Rekenen

Start: 10 september 2024
  |  Soort aanbod: Leerteam Rekenen  |  Aanbieder: WIJ de Venen
Wil je je verdiepen in de mogelijkheden om met jouw collega’s een verbetering in het rekenonderwijs en de rekenresultaten te brengen op jouw school? Wellicht is het leerteam rekenen dan passend bij jou en de situatie van jouw school.  Tijdens 5 bijeenkomsten verkennen we niet alleen de essenties van de rekendidactiek maar ook het leerproces van jou en je collega’s. 
Lees verder

Literatuurcirkel met kinderliteratuur voor leerkrachten

  |  Soort aanbod: Samen ontwikkelen  |  Aanbieder: Myrna Willers
"Lezen is het allerbelangrijkste vak dat er is. Ons hele onderwijs is geënt op lezen. Je hebt het voor alles nodig. Jij bent verantwoordelijk voor het feit dat jouw leerlingen kunnen lezen, goed kunnen lezen en plezier hebben in het lezen. En daarom moet jij als leerkracht het goede voorbeeld geven. Ben je je bewust van het feit dat basisschoolleerlingen übergevoelig zijn voor de leessituatie van hun juf of meester?" (Smits,2022,20323)
Ben jij de leraar die de kinderen weet te motiveren of wil je daar mee beginnen? De literatuurcirkel is voor alle leerkrachten die tijd wil maken om kinderboeken te lezen, hier samen met collega's over te praten en ervaringen te delen én om te leren om zelf een literatuurcirkel uit te voeren. 
Lees verder

Meertaligheid in de klas

Start: 13 januari 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Training,Samen ontwikkelen  |  Aanbieder: KPC
Steeds vaker krijg je als leerkracht kinderen in de klas die de Nederlandse taal niet of bijna niet spreken. In deze training leer je hoe je onderwijs voor meertalige leerlingen kunt vormgeven binnen jouw school. We richten ons op de praktische vaardigheden die je nodig hebt om deze leerlingen te ondersteunen bij het verwerven van een tweede taal. Je krijgt concrete handvatten om het onderwijs aan te passen aan de specifieke onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Daarbij besteden we veel aandacht aan jouw eigen ervaringen en casuïstiek. Aan het einde van de training 'Meertaligheid in de klas’ ben je niet alleen geïnspireerd, maar ook klaar om direct aan de slag te gaan. Je herkent de problematiek, weet wat je de volgende dag anders kunt doen en je bent gemotiveerd om samen met je collega's je didactische en pedagogische vaardigheden op dit vlak structureel te verbeteren. De training bestaat uit twee live bijeenkomsten in oktober en april. Tussentijds zal nog één online bijeenkomst gepland worden. 
Lees verder

Mentorenwerkplaats

11 maart 2025
  |  Soort aanbod: Samen ontwikkelen  |  Aanbieder:
Deze mentorenwerkplaats is voor alle mentoren die stagiaires begeleiden of dit in de toekomst willen gaan doen. Hij is georganiseerd om samen met de mentoren van onze scholen én Hogeschool Leiden te werken aan het verbeteren van de begeleiding van de stagiaires, zij zijn tenslotte onze toekomstige collega's. Het is een moment waar we samen leren, ontwikkelen, delen, informeren en ontmoeten.  

 

Tijdens deze middag zullen we het belang van goed mentorschap bespreken en uitwerken en gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van herkenbare casuïstiek. Er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.


Lees verder

Met de benen op tafel! (Groep 7/8)

04 februari 2025
  |  Soort aanbod: Samen ontwikkelen  |  Aanbieder:
Heb jij ook wel eens onderwerpen waarvan je zou willen weten hoe collega’s in groep 7/8 dit op andere scholen aanpakken? Onderwerpen die je tijdens een benen-op-tafel-gesprek kunt bespreken? Tijdens deze ‘Met de benen op tafel’- gesprekken gaat het om sparren, inspireren, elkaar ontmoeten en uitwisselen, met input vanuit jullie als deelnemer. Hoe ga je om met bijvoorbeeld huiswerk, uitstroomadviezen en differentiatie, eigenaarschap, toetsen, werkvormen, begrijpend lezen…?  

Voor deze gesprekken hebben we dit schooljaar drie momenten gepland voor de leerkrachten van groep 7/8. De tweede staat gepland op dinsdag 4 februari van 15.30 uur tot uiterlijk 17.00 uur. 


Lees verder

Met de benen op tafel! (Groep 7/8)

27 mei 2025
  |  Soort aanbod: Samen ontwikkelen  |  Aanbieder:
Heb jij ook wel eens onderwerpen waarvan je zou willen weten hoe collega’s in groep 7/8 dit op andere scholen aanpakken? Onderwerpen die je tijdens een benen-op-tafel-gesprek kunt bespreken? Tijdens deze ‘Met de benen op tafel’- gesprekken gaat het om sparren, inspireren, elkaar ontmoeten en uitwisselen, met input vanuit jullie als deelnemer. Hoe ga je om met bijvoorbeeld huiswerk, uitstroomadviezen en differentiatie, eigenaarschap, toetsen, werkvormen, begrijpend lezen…?  

Voor deze gesprekken hebben we dit schooljaar drie momenten gepland voor de leerkrachten van groep 7/8. De derde staat gepland op dinsdag 27 mei van 15.30 uur tot uiterlijk 17.00 uur. 


Lees verder

Rijke Taal

  |  Soort aanbod: Teamscholing  |  Aanbieder: Marion Groot, Marijke Kieboom en Kristel Goozen
Wat is nu Rijke Taal en hoe zet je dit in binnen ons onderwijs? Hoe zorg je voor leesplezier? 

Tijdens deze teambijeenkomst krijg je meer theoretisch onderbouwde kennis aangereikt om je lees- en taalonderwijs anders te organiseren, wat is nu eigenlijk een rijke tekst en welke criteria horen hierbij?  


Lees verder

Succesvol communiceren

Start: 12 februari 2025
  |  Soort aanbod: Extern aanbod,Begeleiding,Coaching  |  Aanbieder: 5D
We communiceren de hele dag door, met collega’s, ouders, vrienden, familie etc. Goed communiceren zorgt voor prettig en effectief samenwerken. Maar wat als deze communicatie niet lekker loopt en jij met een knoop in je buik zit? Ervaar je wel eens dat je boodschap niet overkomt zoals jij het bedoelde, of merk je dat je het lastig vindt om je mening te geven tijdens een vergadering? Of verlopen oudergesprekken niet zoals je wil?
Lees verder

Training Jouw Autisme Methodiek

Start: 17 februari 2025
  |  Soort aanbod: Training  |  Aanbieder: Suzanne Rouwhorst
De Jouw Autisme Methodiek geeft jou toegang tot de theorie en tools die je nodig hebt om zelf een volledig psycho-educatietraject te verzorgen voor jongeren met autisme én hun ouders en leerkrachten. Door de unieke combinatie aan fysieke en digitale materialen, ondersteunt het traject optimaal bij het leren kennen van hun eigen autisme en het vinden van een eigen weg.
Na het volgen van de Jouw Autisme Training, mag jij jezelf gecertifIceerd trainer in de Jouw Autisme Methodiek noemen
Lees verder

Tweede bijeenkomst leerteam hoogbegaafdheid: signaleren

13 november 2024
  |  Aanbieder: Leerteam Hoogbegaafdheid
Tijdens de tweede bijeenkomst van het leerteam (hoog)begaafdheid gaan we in op het thema Signaleren. Het vroegtijdig herkennen van signalen van hoogbegaafdheid kan veel problemen bij leerlingen voorkomen. We gaan het hebben over verschillende manieren waarop je kunt signaleren en welke instrumenten daarbij kunnen helpen. Ook bespreken we de stand van zaken op de scholen.
Lees verder

Workshop Kinder EHBO (kleine Ongevallen en pleisters plakken)

22 januari 2025
  |  Soort aanbod: Workshop,Extern aanbod  |  Aanbieder: BHV Groene Hart
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op school. Wil je graag weten hoe je een kind op jouw school kunt helpen met een eenvoudige verwonding of na een klein ongeval? Tijdens deze workshop leer je hoe je verantwoord kunt handelen bij bijvoorbeeld een bloedneus, een schaafwond of een afgebroken tand. Je krijgt handige tips en praktische adviezen, die je direct kunt toepassen bij kleine ongevallen op school. 
Lees verder

Workshop Leerlijn Tikspelen

14 januari 2025
  |  Aanbieder: Leerteam Bewegingsonderwijs
Heb je wel eens een tikspel gespeeld waarbij steeds dezelfde wint? Of misschien waar dezelfde kinderen altijd als eerste afgaan? Dan weet je hoe uitdagend het kan zijn om ieder kind betrokken en enthousiast te houden. We nodigen je graag uit voor de volgende sessie van ons Leerteam Bewegingsonderwijs, waarin we dieper ingaan op de leerlijn tikspelen. Samen gaan we op zoek naar manieren om deze spellen aantrekkelijker en eerlijker te maken voor iedereen. Tijdens deze sessie komen ook belangrijke onderwerpen als differentiatie en inclusie aan bod. We bespreken hoe je spellen kunt aanpassen zodat alle kinderen – ongeacht hun niveau of achtergrond – kunnen meedoen en plezier beleven. 

Of je nu regelmatig gym geeft of gewoon af en toe op het plein staat om een spel te spelen, iedereen is welkom om mee te doen en samen te leren! Meld je aan en kom inspiratie opdoen voor nog meer leuke en leerzame tikspelen! 


Lees verder