Pedagogische en didactische ontwikkeling
Ben jij Leerkracht in lezen?
We hebben iedere maand een leeskring over een onder- of middenbouwboek en een leeskring over een bovenbouwboek. Je kiest zelf bij welke leeskring je wil aansluiten. De leeskringen zijn onafhankelijk van elkaar bij te wonen. Natuurlijk mag je ook vaker meedoen. We hanteren een maximum van twee leerkrachten per school per keer.
Als leerkracht ontvang je het boek dat tijdens de leeskring wordt besproken gratis vooraf én ontmoet je in veel gevallen de auteur. Zo krijg je nog meer inzicht in het boek. Ook geven we je tips over hoe je het boek in de klas kunt gebruiken en kun je het boek voor de hele klas bij ons lenen!
Lees verder
20 mei 2025
Pedagogische en didactische ontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Inspiratie
Hoe voelt het om autisme te hebben? De omgeving van iemand met autisme vraagt zich dit vaak af. Laat in de workshop 'Autisme Anders Ervaren’ jouw zintuigen, je brein en je gevoel kennismaken met autisme. Deze training heeft ook in het schooljaar 2023-2024 in het aanbod van de Academie gestaan. Door de positieve ervaringen bieden wij hem nog een keer aan.
Lees verder
07 april 2025
Pedagogische en didactische ontwikkeling
Als kleuterleerkracht is het essentieel om te weten hoe een kind schoolrijp wordt. Wat zijn de leervoorwaarden voor schoolrijpheid? Wat heeft een kind nodig om te kunnen leren vanaf groep 3? Naast leervoorwaarden voor taal en rekenen zoals; rijmen, letters kunnen hakken en plakken, aanwijzend kunnen tellen etc. zijn er leervoorwaarden die het lichaam laten zien.
Wat heeft het jonge kind nodig aan beweging voordat het klaar is voor het leren lezen, schrijven en rekenen? Ontdek en ervaar dit tijdens deze workshop! Tijdens de workshop wordt er kennis gedeeld vanuit de psychomotoriek. Daarnaast is er tijd om zelf te bewegen en te ervaren.
Lees verder
Start: 08 mei 2025
Pedagogische en didactische ontwikkeling
Er is een groep jonge kinderen die start in de onderbouw met een ontwikkelingsvoorsprong. Dit vraagt speciale aandacht, kennis en vaardigheden van de leerkracht. Deze training is bedoeld om meer zicht te krijgen op wat ontwikkelingsvoorsprong eigenlijk is en hoe je om kunt gaan met de verschillen tussen kinderen zodat elk kind goed tot zijn recht komt.
Hoe geef je invulling aan differentiatie in een onderbouwgroep en hoe ga je om met jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong? In deze training staat het invulling geven aan taal- lees- en rekenonderwijs centraal. Welke leerstof bied je aan, hoe richt je de leeromgeving uitdagend in en hoe handel je als leerkracht als het gaat om jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong?
Lees verder
Persoonlijke ontwikkeling, Voor GOED onderwijs, Inspiratie
Op zoek naar antwoorden op vragen waar je al geruime tijd mee loopt? Of juist op zoek naar praktische kennis om direct toe te passen in jouw praktijk? Beschik jij over kennis en ervaring die je graag met anderen binnen WIJdeVenen of daar buiten wilt delen? En ben je op zoek naar een inspirerende groep mensen met een gedeelde interesse om van en met elkaar te leren? Dan is deelname aan een van onze leerteams echt iets voor jou!
Lees verder
Persoonlijke ontwikkeling, Voor GOED onderwijs, Inspiratie
Heb je hart voor begaafde leerlingen? Herken je dat het leren bij begaafde leerlingen niet altijd vanzelf gaat en vind je het belangrijk om in te spelen op de onderwijsbehoeften van deze leerlingen? Vraag je je soms af hoe je dat het beste kunt doen?Dan is het leerteam HB echt iets voor jou. In dit leerteam werk je samen met andere leerkrachten (van groep 1 t/m 8) aan het verbeteren van ons onderwijs voor begaafde
Lees verder
Start: 10 september 2024
Pedagogische en didactische ontwikkeling, Inspiratie
Wil je je verdiepen in de mogelijkheden om met jouw collega’s een verbetering in het rekenonderwijs en de rekenresultaten te brengen op jouw school? Wellicht is het leerteam rekenen dan passend bij jou en de situatie van jouw school. Tijdens 5 bijeenkomsten verkennen we niet alleen de essenties van de rekendidactiek maar ook het leerproces van jou en je collega’s.
Lees verder
Persoonlijke ontwikkeling, Inspiratie
"Lezen is het allerbelangrijkste vak dat er is. Ons hele onderwijs is geënt op lezen. Je hebt het voor alles nodig. Jij bent verantwoordelijk voor het feit dat jouw leerlingen kunnen lezen, goed kunnen lezen en plezier hebben in het lezen. En daarom moet jij als leerkracht het goede voorbeeld geven. Ben je je bewust van het feit dat basisschoolleerlingen übergevoelig zijn voor de leessituatie van hun juf of meester?" (Smits,2022,2023)
Ben jij de leraar die de kinderen weet te motiveren of wil je daar mee beginnen? De literatuurcirkel is voor alle leerkrachten die tijd willen maken om kinderboeken te lezen, hier samen met collega's over te praten en ervaringen te delen én om te leren om zelf een literatuurcirkel uit te voeren.
Lees verder
16 oktober 2025
Persoonlijke ontwikkeling
Ook in het schooljaar 2026-2027 staan er twee mentorenwerkplaatsen gepland. De mentorenwerkplaats is voor alle mentoren die stagiaires begeleiden of dit in de toekomst willen gaan doen. Hij wordt georganiseerd om samen met de mentoren van onze scholen én Hogeschool Leiden te werken aan het verbeteren van de begeleiding van de stagiaires, zij zijn tenslotte onze toekomstige collega's. Het is een moment om samen te leren, ontwikkelen, delen, informeren en ontmoeten.
Tijdens deze middag wordt het belang van goed mentorschap besproken en uitwgewerkt en gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van herkenbare casuïstiek. Er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.
Lees verder
03 maart 2026
Persoonlijke ontwikkeling
Ook in het schooljaar 2026-2027 staan er twee mentorenwerkplaatsen gepland. De mentorenwerkplaats is voor alle mentoren die stagiaires begeleiden of dit in de toekomst willen gaan doen. Hij wordt georganiseerd om samen met de mentoren van onze scholen én Hogeschool Leiden te werken aan het verbeteren van de begeleiding van de stagiaires, zij zijn tenslotte onze toekomstige collega's. Het is een moment waar we samen leren, ontwikkelen, delen, informeren en ontmoeten.
Tijdens deze middag zullen we het belang van goed mentorschap bespreken en uitwerken en gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van herkenbare casuïstiek. Er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.
Lees verder
27 mei 2025
Inspiratie
Heb jij ook wel eens onderwerpen waarvan je zou willen weten hoe collega’s in groep 7/8 dit op andere scholen aanpakken? Onderwerpen die je tijdens een benen-op-tafel-gesprek kunt bespreken? Tijdens deze ‘Met de benen op tafel’- gesprekken gaat het om sparren, inspireren, elkaar ontmoeten en uitwisselen, met input vanuit jullie als deelnemer. Hoe ga je om met bijvoorbeeld huiswerk, uitstroomadviezen en differentiatie, eigenaarschap, toetsen, werkvormen, begrijpend lezen…?
Voor deze gesprekken hebben we dit schooljaar drie momenten gepland voor de leerkrachten van groep 7/8. De derde staat gepland op dinsdag 27 mei van 15.30 uur tot uiterlijk 17.00 uur.
Lees verder
Start: 13 mei 2025
Persoonlijke ontwikkeling, Inspiratie
Laat je inspireren tijdens deze tweedelige workshop speciaal voor onderwijsprofessionals! Op de eerste middag leer je de basis van zakelijk tekenen: simpele technieken waarmee je ideeën en informatie helder en krachtig in beeld brengt. De tweede middag duiken we in de praktische toepassingen in het onderwijs. Ontdek hoe visuele ondersteuning leerlingen motiveert, complexe onderwerpen vereenvoudigt en zorgt voor meer betrokkenheid.
Lees verder
Start: 10 maart 2025
Digitale ontwikkeling
Bij WIJ de Venen geloven we in de kracht van lerende medewerkers. Daarom bieden we voor alle administratief medewerkers een verdiepingscursus PanasSys. Deze cursus biedt niet alleen de kans om reeds aanwezige kennis te verdiepen, maar ook om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met collega’s.
Lees verder
15 mei 2025
Pedagogische en didactische ontwikkeling
Wil jij het buitenspelen op het schoolplein nóg leuker, actiever en leerzamer maken? Doe dan mee met onze inspirerende workshop
"Spelen op het Plein", speciaal voor leerkrachten van groep
3 t/m 8!
Tijdens deze interactieve sessie krijg je praktische tools en nieuwe inzichten om het spelen tijdens pauzes en bewegend leren te verrijken. We gaan in op:
✅ Actieve en gevarieerde pleinspellen – passend bij de leeftijdsgroepen
✅ Structuur en overzicht – hoe zorg je voor rust én uitdaging?
✅ Inclusief spelen – iedereen laten meedoen, ongeacht niveau of voorkeur
✅ Creatief gebruik van materialen – slimme en eenvoudige oplossingen
Lees verder