Laatste nieuws

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd

04 april 2024
Goed nieuws! Ook volgend schooljaar kunnen leraren die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit, gebruik maken van de lerarenbeurs. Daarvoor reserveert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in totaal bijna € 65 miljoen, ruim € 2 miljoen meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was.
Lees verder

Het Klokhuis en Suzanne Rouwhorst over autisme

02 april 2024
Dinsdag 2 april is het Wereld Autisme dag. Op deze dag geeft Suzanne Rouwhorst een lezing bij WIJ de Venen én is ze om 18.44 uur te zien bij Het Klokhuis! Mocht je dit gemist hebben, op dinsdag 25 juni geeft ze nog  een workshop: Autisme anders ervaren. 
Lees verder

Gratis toegang tot wetenschappelijke literatuur met drie jaar verlengd

07 november 2023
De komende drie jaar kunnen onderwijsprofessionals in het po, vo en mbo gratis gebruik blijven maken van EBSCO Education Source: een database met wetenschappelijke artikelen over onderwijsonderzoek. Met ruim 1 miljoen vrij verkrijgbare artikelen biedt EBSCO Education Source een unieke kans om evidence-informed werken in de onderwijspraktijk te versterken.
Lees verder

Kwaliteitswaaier biedt handvatten voor versterken begrijpend leesonderwijs

02 februari 2023
Het onderwijs in begrijpend lezen naar een hoger niveau tillen, dat is het doel van de kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen. De kwaliteitswaaier bestaat uit vier samenhangende kwaliteitskaarten voor leraren, leesdeskundigen, schoolleiders en schoolbestuurders in het po en vo. 
Lees verder

Cursus AI voor het onderwijs

18 oktober 2022
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) komt met een speciale cursus over de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs. ‘AI voor Onderwijs’ is een gratis online cursus die in eigen tijd en tempo te volgen is. Het doel ervan is om bewustwording over vraagstukken rondom AI te creëren bij onderwijsprofessionals.
Lees verder

Inspirerende spreker Joseph Oubelkas

11 oktober 2022
Tijdens de dag van iedereen in het onderwijs op 5 oktober was een van de sprekers Joseph Oubelkas. Zijn ongelooflijke verhaal was voor velen een bron van inspiratie. 

Was je er niet bij? Of wil je nog een keer naar zijn verhaal luisteren? Dit is jouw kans...
Lees verder

Samen beter, voor GOED onderwijs!

06 oktober 2022
Zonder koers geen richting. Leerkrachten, directeuren, IB-ers, medewerkers van het bestuursbureau en leden van de medezeggenschapsraad hebben meegedacht over de nieuwe koers. Het resultaat is een leesbaar en kort document met een krachtige koers.
We kijken met veel plezier terug op de sessies die geweest zijn, het meedenken, de betrokkenheid. Er ligt een mooi plan op hoofdlijnen voor werken aan de ontwikkeling van onze leerlingen en onze medewerkers en de organisatie als geheel.: Samen beter, voor GOED onderwijs!
Lees verder

Technologie, innovatie en het onderwijs

05 oktober 2022
Op de dag van de Leraar sprak Deborah Nas over technologie en het onderwijs.
Lees verder

Ontdek de digitale mogelijkheden van uw school

04 oktober 2022
Maakt uw school optimaal gebruik van digitale onderwijs- en leertechnologieën? SELFIE is een gratis, aanpasbare en makkelijk te gebruiken tool die scholen helpt beoordelen hoe ze ervoor staan met betrekking tot leren in het digitale tijdperk. Bekijk de korte video over de voordelen van SELFIE.
Lees verder

Gericht ontwikkelen van leerkrachtkwaliteiten

03 oktober 2022
Tussen de meest effectieve en de minst effectieve leraar zit een jaar leerwinstverschil voor een leerling. Maar hoe verbeteren we de kwaliteit van leraren? Adrie Visscher doet aanbevelingen op basis van onderzoek, in een bewerking van zijn Twentse oratie. Deliberate Practice is een van de toverwoorden.

Hoeveel invloed heb jij eigenlijk? De invloed die een leraar heeft, is niet voor elke leerling, op elk tijdstip en bij elk vak hetzelfde. 
Lees verder

Hoe overleef ik... mijn leven als millennial? Populaire reeks krijgt nieuw boek

23 september 2022
Wie is er niet groot mee geworden? Of in mijn geval: wie heeft er niet tientallen boekbesprekingen aangehoord als leerkracht? De boekenreeks Hoe Overleef Ik. Er komt een nieuw boek in de populaire Hoe Overleef Ik-serie. Dat heeft schrijfster Francine Oomen aangekondigd.
Lees verder

Lezen is leuk!

19 september 2022
Lezen is belangrijk. Het vergroot de taalontwikkeling, de concentratie en fantasie. Bovendien krijg je door lezen kennis over de wereld om je heen en draagt het bij aan het vormen van een mening. Allemaal goede redenen om aandacht te schenken aan leesmotivatie zodat leerlingen met meer plezier gaan lezen.

 
Lees verder

De kenniscommunity van het NPO Onderwijsprogramma

13 juni 2022
De kenniscommunity biedt scholen in het funderend onderwijs (leraren, schoolleiders en bestuurders) een plek waar zij praktijkkennis kunnen vinden en delen over de interventies uit de menukaart, met waar mogelijk een koppeling naar beschikbare wetenschappelijke kennis. Daarnaast maakt de kenniscommunity het mogelijk ervaringen en praktijkkennis te delen over de effectieve interventies en de implementatie daarvan in de praktijk.

In eerste instantie zijn er nu zeer praktische en interessante tutorials op het thema welbevinden opgeleverd.
Lees verder

Onderzoek naar professionaliseren van leraren

09 juni 2022
Professionalisering van leraren is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs. In opdracht van het ministerie van OCW hebben MOOZ, CAOP en Centerdata onderzoek gedaan naar de professionalisering van leraren en naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de Lerarenbeurs. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van bestaande data en zijn nieuwe gegevens verzameld door middel van enquêtes en interviews. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd, de ministers komen nog met een reactie op het rapport.
Lees verder

Het effect van leren op ons onderwijs

09 juni 2022
Lerende medewerkers hebben een positief effect op het leerproces van leerlingen. Alle handelingen moeten worden getoetst aan: wat is het effect voor de leerling, voor WIJ de Venen en voor jezelf?   

 

 
Lees verder